Optibag dragplåster på miljökonferens


2013-03-11


Optibags optiska sorteringsanläggning är ett av dragplåstren när Eskilstuna kommun samlar 120 deltagare från hela landet till konferens om kommunernas roll för en hållbar framtid.
- Färgsorteringen har betytt mycket för vårt miljöarbete, nu är det lättare för Eskilstunaborna att göra rätt, säger Anna Lindén på Eskilstuna kommun, som är projektledare för konferensen.

 

Anna Lindén
Anna Lindén, projektledare för konferensen Osårbara? – kommunernas roll för en hållbar framtid

Tillsammans med Stockholm Resilience Centre ordnar Eskilstuna kommun i mitten på mars en nationell miljökonferens om kommunernas roll för en hållbar framtid. Intresset för konferensen är rekordstort. Över 120 deltagare från kommuner och företag har anmält sig till Osårbara? – kommunernas roll för en hållbar framtid. Och under konferensen kommer deltagarna bland annat att göra ett studiebesök på den optiska sopsorteringen i Lilla Nyby, den första anläggningen i EU som optiskt sorterar i sex fraktioner.

 

För Eskilstuna Energi och Miljö (EEM), som driver anläggningen, har ett av målen med den optiska sopsorteringen varit att öka materialåtervinningen. Ett annat mål var att 35 procent av matavfallet skulle samlas in. Både målen har uppnåtts och matavfallsinsamlingen med råge. Nu samlas 50 procent av det in.

- Dessutom skickar vi en betydligt mindre mängd sopor till förbränning sedan färgsorteringen av hushållsavfall infördes, säger Anna Lindén.

 Eskilstuna kommun har under senare år fått flera utmärkelser för sitt miljöarbete. 2011 utsågs kommunen till Årets återvinningskommun och förra året fick kommunen utmärkelsen Sveriges Miljöbästa kommun. För båda dessa priser har Eskilstuna Energi & Miljö AB:s optiska sopsorteringsanläggning från Optibag i Lilla Nyby haft betydelse.

 - Man kan nog säga att vi fick utmärkelserna för långt och träget miljöarbete. Och jag tror att många Eskilstunabor, och många inom kommunkoncernen, känner en stolthet över utmärkelserna. Det visar ju att det arbete vi alla gör tillsammans i kommunen lönar sig, fortsätter Anna Lindén.

I januari 2011 tog EEM den optiska sorteringsanläggningen i Eskilstuna i drift. Genom färgsorteringen, och den fastighetsnära insamlingen av sopor från flerbostadshus, har i stort sett alla hushåll i Eskilstuna erbjudits möjligheten att sortera ut sitt matavfall till biogasframställning och 84 % av hushållen har nu möjlighet att få sina förpackningar och sitt returpapper hämtat från sitt soprum eller sopkärl.

Vill du läsa mer om miljökonferensen Osårbara? – kommunernas roll för en hållbar framtid kan du klicka på länken: http://www.eskilstuna.se/osarbara2013

 

Skicka sidan

Tipsa en vän eller kollega om Optibag.